Na stravné lístky majú nárok zamestnanci, ktorí odpracujú minimálne 4 hodiny

Na stravné lístky majú nárok zamestnanci, ktorí odpracujú minimálne 4 hodiny

Stravovanie zamestnancov upravuje Zákonník práce, konkrétne (§ 152). Podľa tohto zákona je zamestnávateľ povinný svojom zamestnancom vo všetkých zmenách zabezpečiť stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy a to priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti, alebo mu poskytnúť stravné lístky.

Nárok na stravné lístky má každý zamestnanec, ktorému zamestnávateľ nezabezpečil stravu a ktorý odpracuje aspoň štyri hodiny. Čo sa týka stravovania, približne 53 % zamestnancov dostáva od svojej firmy stravné lístky, 26 % sa stravuje v zazmluvnenom zariadení a len 18 % využíva vlastnú firemnú jedáleň.

Zamestnávateľ hradí 55 percent z ceny lístka

zdravy obedV súčasnosti je minimálna hodnota stravného lístka 3 € (nominálne hodnoty sa pohybujú od 3 € do 4 €) Zamestnávateľ hradí 55 % z hodnoty stravného lístka, čo pri trojeurovom gastro lístku predstavuje sumu 1,65 €. V mesiaci, ktorý má 20 pracovných dní si tak zamestnanec vďaka stravným lístkom prilepší minimálne o 33 €. Z pohľadu zamestnancov majú gastrolístky jednu veľkú výhodu: sú oslobodené od dane z príjmu, pričom táto výhoda sa vzťahuje aj na príspevky zamestnávateľa na stravovanie poskytnuté zo sociálneho fondu.

Zamestnávateľ si môže 55% z hodnoty stravného lístka dať do nákladov. Okrem toho si nakúpením stravných poukážok splní svoju zákonnú povinnosť a nemusí svojim zamestnancom zabezpečiť jedlo či zazmluvniť si stravovacie zariadenie. Navyše tým ponechá výber reštaurácie na zamestnanca.

Pre koho je biznis so stravnými lístkami výhodný?

Na prvý pohľad sú stravovacie poukážky skvelou voľbou pre všetky strany. V skutočnosti z nich profitujú najmä firmy obchodujúce so stravenkami. Na Slovensku sa jedná o 5 spoločností:

Názov firmy Kontaktné informácie, cenník
DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o. www.doxx.sk
LE CHEQUE DEJEUNER, s.r.o. www.chequedejeuner.sk
SODEXHO PASS SR, s.r.o. www.sodexho.sk
Edenred Slovakia, s.r.o.
bývalý ACCOR Services Slovakia, s.r.o.
www.edenred.sk
Vaša stravovacia, spol. s r.o. www.vasa.sk

Všetky firmy obchodujúce s gastro lístkami fungujú na rovnakom princípe: zamestnávateľ od nich nakupuje stravenky za ich nominálnu hodnotu plus províziu. Výška provízie je stanovená u každého emitenta inak (viac informácii získate z cenníkov vyššie uvedených poskytovateľov). Výšku odmeny pre emitenta najviac ovplyvňuje počet kusov objednaných straveniek. Samozrejme, každý zamestnávateľ má priestor na vyjednávanie a záleží od jeho šikovnosti, koľko bude musieť platiť navyše nad nominálnu hodnotu lístka.

Z rúk zamestnávateľa smerujú „gastráče“ priamo k zamestnávateľom, ktorí nimi môžu zaplatiť za obed v reštaurácii, jedálni, či dokonca za bežný nákup v supermarkete. Prevádzkovateľ zariadenia – či už reštaurácia alebo obchod, ktorý poukážky príjme, je povinný ich opečiatkovať, čím dôjde k ich znehodnoteniu. Následne ich odpredá vydavateľovi za ich nominálnu hodnotu, ktorá je samozrejme opäť znížená o províziu pre vydavateľa. Skvelý biznis pre vydavateľov gastro lístkov, horší pre zamestnávateľov a prevádzkovateľov reštauračných zariadení, obchodov…Aj keď v minulosti boli návrhy, aby zamestnávateľ vyplácal zamestnancom príspevok na stravu v peňažnej forme (a nie vo forme gastro lístkov, ktoré sú zbytočný článok navyše), ministerstvo práce sa týmito užitočnými návrhmi vôbec nezaoberá…

Read more

Začínate na Slovensku s podnikaním? Neprehliadnite naše praktické tipy

Začínate na Slovensku s podnikaním? Neprehliadnite naše praktické tipy

Podnikanie na Slovensku je plné príležitostí aj výziev. Pre začínajúcich podnikateľov je dôležité poznať základné kroky, ktoré im pomôžu uspieť. Prinášame vám preto prehľad najdôležitejších aspektov, na ktoré by ste nemali zabúdať. Strategické plánovanie a výber právnej formy podnikania Úspech v podnikaní začína detailne vypracovaným podnikateľským plánom. Tento dokument by

By Redakcia