Obedové menu je pre bežného človeka drahé: 90 % Slovákov si nosí obedy do práce

Obedové menu je pre bežného človeka drahé: 90 % Slovákov si nosí obedy do práce

Doba je ťažká a tak šetríme kde sa dá – aj na jedle. Obedové menu je drahý špás pre drvivú väčšinu ťažko zarábajúcich Slovákov.

Nedávny prieskum, ktorý realizoval pracovný portál Profesia.cz poukázal na skutočnosť, že ľudia sa snažia na strave čo najviacej ušetriť. Podľa tejto ankety si až polovica Čechov nosí obedy z domu. Na Slovensku sú čísla ešte alarmujúcejšie – až deväť z desiatich zamestnaných Slovákov si varí obed doma.

V Českej republike sa v závodnej jedálni stravuje každý piaty, na Slovensku len každý dvadsiaty zamestnanec. Naši českí bratia si však častejšie doprajú obed v reštaurácii (13 %), kým u nás len každý dvadsiaty zamestnanec. Donáškové služby sa v spomínanej ankete príliš neprejavili, týmto spôsobom sa stravujú len 4 % Čechov a jedno percento Slovákov. Na druhej strane, donášky sa tešia mimoriadnej obľube, ak je vonku zlé počasie, kedy sa nechce nikomu vystrčiť päty z vyhriatej kancelárie.

Úspora času aj peňazí

obed„V dobe, keď sa od zamestnancov vyžaduje stále vyšší výkon a zároveň je cítiť v rámci spoločnosti neistotu, či neprídu o svoje miesto, sa ľudia snažia šetriť na obedoch čas aj financie. A majú na to niekoľko dôvodov, ten hlavný sa dá pozorovať vo vysokých úsporách v rozpočtoch domácností. Často zamestnanci proste obed nestíhajú a tak je pre nich domáca strava výhodná. V neposlednom rade čísla zdvíhajú aj nevyhovujúce stravovacie zariadenia v blízkosti pracoviska.“ komentovala výsledky prieskumu Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Jej slová potvrdzuje tridsiatnik Michal z Bratislavy: „V priemere som za jedno obedové menu v centre Bratislavy minul 4,50 €. Keďže nemôžem jesť bez nápoja, a v Bratislave Vám vodu z vodovodu neponúknu, minul som ďalšie 1,50 na nápoj. Mesačne mi len na denné menu odišlo 120 €. Keď som si vypočítal, že ročne ma luxus stravovania v bratislavských reštauráciách stojí viac ako jeden môj mesačný plat – 1440 €, tak som sa rozhodol, že kvôli úspore peňazí nebudem chodiť na obedy vôbec a budem si brať jedlo z domu. Ušetrené peniaze si dám na terminovaný vklad a za rok z nich uhradím mimoriadnu splátku hypotéky. Aspoň si znížim dlžnú sumu.“

Podobne ako Michal rozmýšľajú ďalšie tisíce ľudí. Na Slovensku sa stále zarába málo a stravovanie v reštauráciách je pre množstvo pracujúcich cenovo nedostupné.

Prinajlepšom bez chuti, v tom horšom prípade nechutné…

Ďalším dôvodom, prečo drvivá väčšina pracujúcich uprednostňuje doma pripravené jedlá, je úbohá kvalita denných menu v reštauráciách. Svoje si o kvalite stravovania v reštauráciách myslí aj Jana z Trnavy: „Trnavské reštaurácie? Katastrofa. Počas piatich rokov čo tu pracujem som ich vyskúšala niekoľko, ale už som sa vzdala. Nebudem platiť niekomu štyri eurá za obedové menu pozostávajúci z tlstého mäsa, pyré z prášku, neidentifikovateľnej omáčky a obschnutej oblohy ktorú nikto neje… Už mesiac si varím doma a neviem si vynachváliť, uvarím si na čo mám chuť a konečne sa na obedné prestávky teším.“ Jana potom ešte svoju situáciu objasňuje: „Nie že by som na obed v reštaurácii nemala. Zarábam dobre, žijem sama, deti nemám. Môžem míňať. Kľudne by som za kvalitné a chutné obedové menu v podniku s príjemnou obsluhou dala aj 7 €. Problém je v tom, že ľudia toľko peňazí na obed nevyhodia a tomu sa prispôsobuje aj kvalita jedál. Podľa mňa sa nedá za 3,50 € urobiť chutné jedlo z kvalitných surovín, zaplatiť dobrého kuchára, personál, priestory, energie a ešte mať na tom aj maržu. Je to začarovaný kruh.“

Read more

Začínate na Slovensku s podnikaním? Neprehliadnite naše praktické tipy

Začínate na Slovensku s podnikaním? Neprehliadnite naše praktické tipy

Podnikanie na Slovensku je plné príležitostí aj výziev. Pre začínajúcich podnikateľov je dôležité poznať základné kroky, ktoré im pomôžu uspieť. Prinášame vám preto prehľad najdôležitejších aspektov, na ktoré by ste nemali zabúdať. Strategické plánovanie a výber právnej formy podnikania Úspech v podnikaní začína detailne vypracovaným podnikateľským plánom. Tento dokument by

By Redakcia